Starożytne miasteczka rynkowe, nadmorskie krajobrazy, piękne góry, pola pełne wspaniałej lawendy, winnice i wyśmienita kuchnia . Prowansja to zachwycająca część południowej Francji, przyciągająca turystów już od czasów rzymskich. Artyści, pisarze, bogaci i sławni oraz typowi turyści znaleźli tu bajeczną atmosferę, dobry klimat i gościnność.
GDZIE LEŻY PROWANSJA?
Obecnie granice odpowiadają głównie dzisiejszemu regionowi Prowansja-Alpy-Lazurowe Wybrzeże i rozciągają się od wybrzeża Morza Śródziemnego, gdzie obejmuje atrakcyjną Riwierę Francuską, w głąb lądu aż po góry Alpy. Region ten od ponad 500 lat jest częścią Francji. Wciąż jednak zachowuje swoje odrębności kulturowe i językowe, w tym zróżnicowaną kuchnię, łączącą w sobie elementy śródziemnomorskie i owoce morza.
POGODA I KLIMAT
Przy tak dużej różnorodności wzniesień, od niskich regionów nadmorskich do górskich Alp, klimat może być zupełnie inny w poszczególnych obszarach. Wzdłuż wybrzeża panuje piękny klimat śródziemnomorski z umiarkowanym klimatem przez cały rok, w tym gorące i stosunkowo suche lata, ze spokojnymi i wilgotnymi zimami.
Wiatry Mistral są charakterystyczną cechą klimatu Prowansji – jest to zimny, suchy wiatr, który wieje głównie zimą. W wyższych partiach gór klimat zmienia się na alpejski z dużą ilością śniegu i niższymi temperaturami; jest tu kilka doskonałych ośrodków narciarskich do wypróbowania, jeśli lubisz jeździć na nartach.
POPULARNE MIASTA I MIASTECZKA
Znajdziesz tutaj wiele najlepszych miast i miasteczek w kraju. Riwiera Francuska obejmuje ekskluzywne i luksusowe miasta wypoczynkowe Nicea, Saint-Tropez i Cannes, a dalej na zachód wzdłuż wybrzeża – Tulon i Marsylię.
W głębi lądu krajobraz i kultura zmieniają się wraz ze wzrostem wysokości w kierunku gór; miasta takie jak Aix-en-Provence i Avignon są popularne, podobnie jak piękne miasteczko na wzgórzu Gordes. St. Paul de Vence to także piękna miejscowość przyciągająca artystów z całego świata.
WINO I KUCHNIA
Jedną z rzeczy, z których Prowansja jest najbardziej znana, jest wino i gastronomia. Wina produkuje się tu od czasu osiedlenia się Foceanczyków około 600 lat p.n.e. Wybierz dobry kieliszek wina, który będzie towarzyszył Twojemu posiłkowi podczas pobytu w Prowansji. Kuchnia ma tu silne wpływy śródziemnomorskie z dużą ilością warzyw, a na wybrzeżu dobre są owoce morza.
Spróbuj tradycyjnego ratatouille z tradycyjnym chlebem prowansalskim, zwanym Fougasse, lub tradycyjnego gulaszu prowansalskiego, zwanego Daube. W Marsylii klasycznym daniem z owoców morza jest bouillabaisse, przyrządzane z ryb i wielu innych dodatków. Danie jest mocno przyprawione, a wiele potraw będzie zawierało znaną mieszankę suszonych ziół, Herbes de Provence. Istnieje również popularny prowansalski styl wystroju wnętrz. Przeczytasz o nim tutaj: https://lofthouse.pl/styl-prowansalki-co-powinienes-wiedzie-o-tym-rodzaju-aranzacji-pomieszczen